Selasa, 14 Agustus 2012

Kata Mutiara tentang Cinta Hari Ini


Sesuatu yang baik, belum tentu benar.

Sesuatu yang benar, belum tentu baik.

Sesuatu yang bagus, belum tentu berharga.

Sesuatu yang berharga/berguna, belum tentu bagus.Cinta seperti matahari, ia tetap bercahaya. Walau malam menjelma, cahayanya pada bulan tetap menerangi kekadang ia juga gerhana tetapi akan kembali jua kecerahannya. 
Cinta adalah santapan jiwa. Jiwa tanpa cinta bagai rumah yang kosong. Cinta tanpa menjiwai bagai layang-layang putus tali. 
Cintu adalah buta…cinta tidak mengenal usia, paras rupa, mahupun kekayaan dan harta karun, tetapi dari keikhlasan dari hati setiap insan antara satu sama lain. 
Tidak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadang kala dibalas dengan sikap tidak sopan. Jika cinta suci tidak datang daripada tabiatnya, maka tidak ada gunanya cinta yang dibuat-buat. 
Sayang tidak bermaksud cinta. Suka tidak serasi dengan cinta. Kagum tidak bererti cinta. Bangga tidak semestinya cinta. Cinta adalah CINTA . 
Cinta itu seperti sinar matahari, memberi TANPA mengharap kembali. Cinta itu seperti sinar matahari, TIDAK MEMILIH siapa yang ia sinari. Cinta itu seperti sinar matahari yang MEMBERI KEHANGATAN DI HATI.. 
Cinta umpama 'treasure hunt'. Cita cita dan tujuan kita satu untuk menuju ke penamat yang paling mengembirakan. Namun di dalam perjalanan kita akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Andainya tidak mampu meneruskan, kita akan tersungkur dan hadiah utamanya akan di kebas oang lain. Tetapi tak usahlah kecewa. Walaupun hadiahnya tidak kita perolehi, tetapi keseronokannya kita sudah rasa. Jadi bercintalahsepenuh hati. Namun janganletakkan harapan terlalu tinggi. 


Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan. 


Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….

Cinta suatu yang indah, cinta boleh buat kita gundah, cinta buat hati berdarah dan cinta jua boleh membawa kesalan yang tak sudah.Jangan pernah mengucapkan selamat tinggal jika kamu masih mau mencoba 


jangan pernah menyerah jika kamu masih merasa sanggup

jangan pernah mengatakan kamu tidak mencintainya lagi

jika kamu masih tidak dapat melupakannya.""Hanya diperlukan waktu semenit untuk menaksir seseorang, 


sejam untuk menyukai seseorang

dan sehari untuk mencintai seseorang

tetapi diperlukan waktu seumur hidup untuk melupakan seseorang.""Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, 


tetapi yang lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang

dan tidak pernah memiliki keberanian untuk mengutarakan cintamu kepadanya.""Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, 


pintu yang lain dibukakan.

Tetapi acapkali kita terpaku terlalu lama pada

pintu yang tertutup sehingga tidak melihat

pintu lain yang dibukakan bagi kita.""Jangan tertarik kepada seseorang karena parasnya, 


sebab keelokan paras dapat menyesatkan.

Jangan pula tertarik kepada kekayaannya,

karena kekayaan dapat musnah.

Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum,

karena hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah."